تاریخچه مختصر معاونیت تحقیقات و مجله علمی پوهنتون بلخ

معاونیت تحقیقات و مجله علمی برای اولین بار در ساختار تشکیلاتی پوهنتون بلخ به تاریخ ۲۷/۸/۱۴۰۲ هـ.ش مطابق ۴/۵/۱۴۴۵ هـ.ق ایجاد گردید.

هدف از ایجاد معاونیت تحقیقات و مجله علمی، رشد و انکشاف مهارت های اعضای کادر علمی با معیار های ملی و بین المللی در عرصه تحقیقات علمی هدفمند و مورد نیاز کشور و تحقیقات که جهت ترفیعات علمی اجراء می شود؛ فراهم سازی تسهیلات لازم برای اعضای کادر علمی جهت انجام کار های تحقیقاتی علمی در پوهنتون بلخ؛ و استفاده از نتایج و دست آورد های تحقیقات علمی در رشد و انکشاف علمی، مسلکی، اقتصادی، اجتماعی و رفاهی جامعه؛ و توسعه و تحکیم روابط و همکاری میان نهاد های تحقیقاتی پوهنتون ها و سایر ادارات ملی و بین المللی در بخش های تحقیقات علمی؛ در پرتو پلان های عملیاتی و استراتیژیک پوهنتون بلخ و با در نظر داشت پالیسی های وزارت محترم تحصیلات عالی (ریاست محترم تحقیق، تألیف و ترجمه).

بر اساس پیشنهاد وزارت محترم تحصیلات عالی و منظوری مقامات صالحه کشور، محترم پوهاند دکتور علوم محمد طاهر طاهر به حیث معاون تحقیقات و مجله علمی پوهنتون بلخ از تاریخ ۲۷/۸/۱۴۰۲ هـ.ش مطابق ۴/۵/۱۴۴۵ هـ.ق مقرر و ایفای وظیفه می نماید.

معاونیت تحقیقات و مجله علمی پوهنتون بلخ متشکل از مدیریت اجرائیه، مدیریت عمومی خلاقیت و نوآوری و دو آمریت می باشد که آمریت ها عبارتند از:

۱- آمریت تحقیقات علمی

آمریت تحقیقات علمی پوهنتون بلخ برای اولین بار در تشکیل سال ۱۴۰۲ ه.ش در چوکات معاونیت تحقیقات و مجله علمی از طرف مقام محترم وزارت تحصیلات عالی به منظور ارائه مشوره، رهنمایی و ترتیب و تطبیق پلان های تحقیقاتی برای استادان، محقیقین، مؤلفین و مترجمین ایجاد گردیده است. تحت اثر این آمریت؛ مدیریت عمومی تحقیقات علمی، کارشناسان علوم اجتماعی و کارشناس علوم طبیعی جهت بازنگری، تدوین و همگانی سازی موارد ضرورت پروسه طی مراحل آثار علمی – تحقیقاتی اعضای کادر علمی پوهنتون بلخ فعالیت دارند. است.

آمریت تحقیقات علمی با داشتن کمیته تحقیق، تألیف و ترجمه که متشکل از ۱۷ عضو (کادر علمی) در سطح پوهنتون میباشد، در هر ماه یک مرتبه غرض بررسی و ارزیابی طرح های تحقیقی، تألیفی و ترجمه اعضای کادر علمی پوهنتون بلخ تشکیل جلسه داده و جهت تائیدی به ریاست محترم تحقیق، تألیف و ترجمه وزارت تحصیلات عالی ارسال می نماید.

۲- آمریت مجله علمی (ژورنال)

آمریت مجله علمی (ژورنال)،این آمریت برای اولین بار در سال 1445 هـ.ق به منظور حمایت و نشر تحقیقات علمی و تولید و تکثیر علم مطابق نیاز جامعه و بر اساس معیار های روز ایجاد گردید. در چوکات آمریت مجله علمی شعبات مانند مدیریت عمومی مجله علمی، مدیریت نشریه مجله علمی و مدیریت تصحیح متون جهت جمع آوری، تصنیف، تشخیص، تهیه و تنظیم مطالب قابل نشر در مجله علمی – تحقیقی پوهنتون بلخ (بلخ و معرفت ) فعالیت دارند.

«مجله علمی - تحقیقی بلخ» (فصلنامه علوم طبیعی) نخستین بار تحت نام «بلخ» در سال 1368 هـ.ش مصادف سال 1410 هـ.ق در برگیرنده مقالات علمی - تحقیقی استادان پوهنتون بلخ در بخش های تاریخ، زبان و ادبیات، انجنیری، اقتصاد، زراعت، حقوق و علوم سیاسی، شرعیات، طب و تعلیم و تربیه با مدیر مسؤلی محترم پوهنیار ضیاءالدین ضیاء در چوکات مدیریت عمومی مجله آغاز به فعالیت نمود. از آغاز چاپ مجله علمی بلخ، (۳۵) سی و پنج سال (1368-1403) می گذرد، در طی این مدت مجله‌ بلخ جایگاه ویژه و اعتبار علمی در میان پوهنتون های کشور کسب نموده است. این مجله به‌طور مسلسل و منظم در هر ربع یافته‌های علمی- تحقیقی استادان، محققان و صاحب نظران را در حوزه علوم طبیعی نشر می‌نماید.

قابل تذکر است، تجدید جواز مجله علمی – تحقیقی بلخ به تاریخ 22/4/1445 هـ.ق از طرف ریاست محترم تحقیق، تألیف و ترجمه وزارت محترم تحصیلات عالی با صاحب‌امتیازی پوهنتون بلخ، مدیر مسؤلی پوهندوی سورگل کشمیری و سردبیری پوهندوی سید اسماعیل عمران مورد تائید قرار گرفت.

«مجله علمی – تحقیقی معرفت» (فصل‌نامه علوم اجتماعی) به‌منظور توسعه و بهبود هر چه بیشتر امور نشراتی و مساعد ساختن زمینه‌ خوب فعالیت‌های علمی - تحقیقی استادان در سال 1378 هـ.ش با محوریت بخش علوم اجتماعی انتشار یافت. این مجله در هر ربع یک‌بار چاپ می‌گردد.

قابل تذکر است، تجدید جواز مجله علمی – تحقیقی معرفت به تاریخ 22/4/1445 هـ.ق از طرف ریاست محترم تحقیق، تألیف و ترجمه وزارت محترم تحصیلات عالی با صاحب‌امتیازی پوهنتون بلخ، مدیر مسؤلی پوهاند سلطان محمد انصاری و سردبیری پوهنمل دوکتور ذاکر حسین رضایی مورد تائید قرار گرفت.

در مجله‌های علمی – تحقیقی پوهنتون بلخ (بلخ و معرفت) مقاله‌های تحقیقی لابراتواری، کاربردی، ساحوی، کتاب‌خانه‌یی (مروری) و ترجمه‌ی مقاله‌های علمی نشر شده و مخاطبان اصلی این مجله‌ها اساتید پوهنتون‌ها، محقیقین آکادمی علوم، کارمندان علمی، محصلان، انجمن‌های نویسندگان و اهل فرهنگ می‌باشد.

باید تذکر داد که در حال حاضر مسؤلیت مدیریت عمومی مجله‌های علمی (بلخ و معرفت) را محترم عبدالصبور توانا و مدیریت نشریه  مجله را محترم عاشق الله رحیم بدوش دارند.